Український наліт на гідроциклах в саме серце Криму

Українські спецпризначенці з Братства показали штурм російської військово-морської бази

Братство операція в Криму

Бойові водолази із елітного батальйону «Братство» на гідроциклах прямують до Криму

Десять гідроциклів в темряві підкралися до узбережжя, їхні двигуни ледве чутно через плескіт хвиль. На кожному з них розташувалося по два українських бойових водолази, невидимих на тлі нічного неба. Росіяни і не здогадувалися про них.

Висадившись на берег Криму, солдати підготували свої гвинтівки, вибухівку та протитанкові засоби. Вони вже пройшли морем 125 миль(201 кілометр) від найближчого пункту, підконтрольного Україні, і в них попереду ще 140 миль (225 кілометрів) швидкісного повернення.

Вони стали першими українськими військами, які ступили на півострів за майже ціле десятиліття.

За два тижні до цього планувальники прорахували кожен грам спорядження та зменшили вантаж, наскільки це тільки було можливо. Після двох тижнів прокладання маршруту Чорним морем їхній командир Леван зробив висновок, що план може спрацювати.

Він пройшов на одному з гідроциклів аж 87 миль (140 кілометрів). Він зрозумів, що це буде виснажливо та доведеться двічі дозаправлятися, але вірив, що його люди впораються.

Його британські радники не були настільки впевненими. «На морі вони багато чого знають та розуміють, та навіть наші британських партнери вважали це майже неможливим завданням», – розповідає Леван «The Times».

Згідно даних розвідки Сполучених Штатів, злитих на сервер Discord, близько 50 британських спецпризначенців, включно з членами Спеціальної Повітряної Служби (SAS) були розташовані в Україні як радники та інструктори із західної зброї. До того ж вважається, що британські офіцери розвідки працюють в Україні з початку вторгнення.

Леван – один із чотирьох чоловік, які поділилися інформацією про свою участь у цьому зухвалому завданні. Він другий найвищий командир у Групі Тимура – елітному полку спеціального призначення, названому на честь свого очільника. Цей підрозділ підпорядковується українській військовій розвідці ГУР на чолі із генерал-лейтенантом Кирилом Будановим.

Буданов попросив їх знайти можливість встановити український стяг на півострові вперше відколи його окупували у 2014 році. Він хотів донести росії, своїм союзникам та українським військам, які загрузли у кривавому контрнаступі на півдні країни пряме послання, що українські солдати здатні вдарити де завгодно, коли завгодно.

бійці Братства

На планування та підготовку в них був місяць.

Призначену дату було незмінно закріплено: День Незалежності України, 24 серпня

Український спецпідрозділ здійснює наліт на Крим

рейд Братства на Крим

Двадцять чоловік мали пройти Чорним морем непоміченими, проникнути на російську військову базу, побороти ворога, а після цього ще пройти довгий шлях дорогою назад, можливо під переслідуванням авіації та Чорноморського флоту президента путіна.

Росіяни провели попередні дев’ять років, перетворюючи Крим на фортецю. Його охороняли як авіація із шести повітряних баз, так і швидкісні патрульні човни, міни, підводні сітки, дрони та інфрачервоні камери. «Ні американці, ні британці не вважали що в нас є шанси на успіх», – каже Леван.

Йому казали, що потрібне диво, щоб цей план здійснився, тому напевно було доречно те, що це завдання доручили глибоко релігійному батальйону «Братство», агітаційні постери якого покликаються на «бойових плавців» із «вірою в бога» як однією із вимог разом із «відмінним станом здоров’я, великою мотивацією та надзвичайною сміливістю».

«Нашою першою ціллю була станція радіоелектронної боротьби, яка була настільки потужною, що в двадцяти милях (32 кілометри) від берега навіть компас припиняв працювати», – каже Борґіз*, командир батальйону, який координував завдання того дня. «Вона заважала роботі операторів ракетних систем, і система GPS зовсім не працювала. Нашим хлопцям довелося орієнтуватися лише за зірками»

Батальйон отримав свою назву через палку віру в те що Бог на їхній стороні

Ця станція заважала українським ударам дронами та спробам розвідки цілей для ударів британськими ракетами Storm Shadow. Знешкодження Криму є ключем до успіху українського контрнаступу, з урахуванням того, яких труднощів українським військам у наступі завдавала російська авіація із півострову.

Поки Леван зі своїми бійцями, уникаючи шуму та контакту із ворогом, просувалися вглиб суходолу до російської бази, на протилежному кінці півострова роздався вогонь важких кулеметів. П’ять українських кораблів підтримки гналися вздовж узбережжя, засипаючи російські позиції кулями та ракетами для того, щоб привернути до себе увагу. Нічне небо запалили вибухи.

бойові водолази Братства

Бойові водолази побажали своїм побратимам удачі і повернулися до свого завдання на суходолі.

Члени батальйону готуються стати першими українськими військовими, які ступлять на Кримський півострів за майже ціле останнє десятиліття.

Вони прямували до бази, на якій було розташовано станцію радіоелектронної боротьби, також ця база була оснащена засобами спостереження та радарами. Їхня мета полягала у тому, щоб закласти вибухівку, відійти та детонувати заряд, але за 200 метрів від цілі одну із команд було помічено.

Російський кулеметник відкрив вогонь у їхньому напрямку, чим спровокував 30 хвилинний обмін пострілами. «Ми мали захопити центр управління, закласти вибухівку та підірвати її, але оскільки бій уже був розпочатий, то нам не вдалося тихо підійти», – каже Борґіз.

Усвідомивши, що вони не можуть наблизитись до цілі, щоб закласти вибухівку, команда перейшла до плану Б: своїми протитанковими засобами та гранатометами вони влучили у будівлю а також у три цільові транспортні засоби.

«Ми вирішили просто з відстані своїми протитанковими засобами знищити центр управління, пошкодити антени та відступити, що ми успішно і зробили», – каже Борґіз.

Через десять хвилин вони вже повернулися на свій береговий плацдарм та сіли на гідроцикли. До тієї миті росіяни вже підняли в повітря літаки та надіслали патрульні човни «Раптор». «Вони дійсно нас дуже серйозно переслідували. Чотири їхніх човни виплили, щоб нас перехопити, блокуючи повернення до нашого узбережжя», – каже Борґіз.

Коли росіяни намагалися їх перехопити, то натрапили на український евакуаційний корабель. Вони перекинули свою увагу на той корабель, ігноруючи гідроцикли, які гналися назад у море. Евакуаційний човен мусив відступити, прориваючись до порту і залишити гідроцикли повертатися додому самостійно

П’ять українських кораблів підтримки відірвалися одночасно, випустивши по російських літаках протиповітряні ракети «Stinger», і цим змусили їх відступити. Як каже Леван: «Це була битва на кілька годин, із усіма цими сучасними оборонними системами та авіацією. Морську техніку було виведено з гри, тож ми змогли дістатися безпечної зони».

«Російська авіація полювала на нас близько чотирьох годин, може навіть більше, бо вони ще мінялися. Була певна кількість одиниць ворожої авіації, які залітали на ту ділянку, кружляли, вдаряли в різні точки, а тоді поверталися. І так тривало чотири-п’ять годин безперервно».

Братство, наліт на Крим

Український спецпідрозділ здійснює наліт на Крим

Борґіз розповідає, що усі бійці, які брали участь у цій операції, повернулися назад живі. «Наші хлопці дуже віруючі, і вся операція пройшла неначе диво. На світанку було хмарно, тож ворожа авіація та дрони не могли ефективно працювати. Коли ми вже були напівдорозі додому, то зійшло сонце і погода була просто чудовою».

Також він додав: «Через годину після того, як хлопці ступили на берег, на морі почався ураган, що вкотре підтверджує: Бог з нами».

Це завдання допомогло Україні перетворити Крим із безпечного російського раю на поле битви. 13 вересня завдяки оперативникам із Групи Тимура, ракетами Storm Shadow, наданими Британією, було уражено російський підводний човен «Ростов-на-Дону» та великий десантний корабель «Мінськ».

адмірал Віктор Соколов

Повідомляється, що адмірал Віктор Соколов (посередині) загинув внаслідок цього нальоту, але кремль заперечує його смерть.

22 Вересня було завдано ракетного удару по штабу командування чорноморського флоту росії. Українське командування сил спеціального призначення стверджує, що було убито 34 старших офіцерів, включно із адміралом Віктором Соколовим і поранено 105. У кремлі спростували його смерть, поширивши відео, де він зустрічається із путіним. Також вони звинуватили Британію у допомозі з плануванням атак.

«Я пишаюся своїми людьми, відвагою наших бійців та їхньою неймовірною фізичною підготовкою. Як ви бачите, після нашої висадки на півострів там почало відбуватися багато цікавого. І я можу вам сказати, що саме ця місія дала поштовх усьому цьому. Саме завдяки їй ми зробили ворога вразливішим», – розповідає Леван.

«Низький уклін та велике спасибі усім західним партнерам, які були залучені до забезпечення нашої підготовки до цього». «Тепер у нас є засоби для планування та здійснення набагато масштабніших операцій. Далі буде більше.»